OTTOPIA werkt aan de speeltuin

Op onze tijdslijn kan je lezen wat we tot nu gedaan hebben om van Ottenburg een nog mooier dorp te maken: we hebben o.a. pizza's gebakken, enquêtes geanalyseerd, bloembollen geplant en een wiglo gebouwd in de pastorijtuin. Hieronder kan je zien welke leuke plannen we nog hebben voor de tuin. Wat in het rood en blauw staat, is al gerealiseerd; wat in het groen staat, zal nog uitgevoerd worden. Momenteel zijn er al twee speelheuvels en een kruiptunnel. Op zaterdag 10 oktober rolde Team Ottopia samen met heel wat enthousiaste dorpsgenoten grasmatten uit op de heuvels. Vanaf 25 oktober mag er volop op het nieuwe gras gespeeld worden.

 

 

Het plan voor de vernieuwde inrichting van de tuin kwam tot stand na een participatietraject i.s.m. school, chiro en jeugdraad. De werkgroep Ottopia ontwikkelde een speciale jeugdbevraging met enerzijds focus op het ruimere plan van de dorpskern en anderzijds focus op de pastorijtuin. Deze werd via de school verspreid. Daarnaast werden op de startdag van de chiro alle kinderen door hun leiding en het Ottopia-team actief betrokken bij het planningsproces. Hun tekeningen van de ideale speeltuin en de vele knotsgekke en superleuke ideeën waren een dankbare inspiratiebron voor een optimaal gebruik van de ruimte.

Het resultaat is een natuurlijke speeltuin bestaand uit twee speelheuvels, een kruiptunnel, een wiebelbrug en een evenwichtsparcours. Het is de bedoeling dat deze speeltuin in het najaar van 2020 zal afgewerkt worden. 

Het project rond de vergroening van de tuin en de nieuwe speeltuin wordt uitgevoerd in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant. Dankzij de provinciale subsidies voor natuurontwikkeling en jeugdvriendelijke openbare ruimte is het project uitgegroeid van enkele kleine aanpassingen tot een volledige nieuwe inrichting van de pastorijtuin en speeltuin, en dat ten voordeel van de inwoners en de natuur.