Gebruiksaanwijzing voor de Ottenburgse pizza-oven

 

Met dank aan al de vrijwilligers, gemeente Huldenberg, en Ottenburgse Feesten.

 

Woord vooraf

  • Tijd

Wie de pizza-oven wil gebruiken heeft tijd nodig. Voor een snelle hap ben je beter af met het geweldig fritkot in Ottenburg,

Je moet minstens 1 uur stoken om de oven warm genoeg te krijgen om pizza's te bakken.

  • Ervaring

Ook wij zijn nog vollop aan 't leren hoe we de pizza-oven optimaal kunnen gebruiken. Deze uitleg vertelt wat wij al geleerd hebben. Vraag uitleg, of kom eens kijken als wij aan de slag zijn.

Of, indien u een ervaren pizzaiola bent: kom uitleg geven.

  • Afval

We hebben geen vuilbakken voorzien. Breng de spullen mee die je nodig hebt, en neem al je afval weer mee.

Wie het liever in het Engels uitgelegd krijgt: pack in - pack out.

Voor wie zich alleen kan gedragen onder druk: we houden dit wel degelijk in de gaten.

  • Reservaties

Je kan de oven niet reserveren. Ook niet als je de zaal reserveert. Er zit geen slot op de oven-deur.

Eens de oven warm is duurt het ongeveer 2 minuten om een pizza te maken, en er is plaats genoeg voor 3 à 4 pizza's tegelijk.

Gewoon even wachten en blij zijn dat iemand anders al de moeite deed om de oven warm te stoken.

  • Vuur

De oven wordt warm door er vuur in te stoken. Zorg ervoor dat je dit op een veilige manier doet.

En die oven wordt dan wel degelijk heel warm. Hou kinderen en (huis)dieren op een veilige afstand.

Gebruik een pizza-schep om je pizza's en andere etenswaren te manipuleren. Goede ovenhandschoenen kunnen ook nuttig zijn.

Voor pizza's wordt de oven tot 350 graden gestookt. Dit is te warm voor schotels gemaakt uit siliconen of voor bakpapier.

Doe tijdens het stoken nooit de deur helemaal dicht. Gevaar voor flash-over met mogelijk ernstige brandwonden. Het vuur heeft zuurstof nodig. Een kier van een pink dik is genoeg.

Laat de oven na gebruik veilig achter: laat het vuur uitbranden onder toezicht, en doe  alleen dan de deur toe (zie flash-over tip) zodat geen gensters kunnen weggeblazen worden door de wind.

  • Ovenvloer

Alleen pizza's en brood mogen rechtstreeks op de ovenvloer worden gebakken.

Voor taart gebruik je een taartvorm, voor lasagne een ovenschotel, voor koekjes een bakplaat en een vel bakpapier.

Maar zoals hierboven vermeld: pas op met bakvormen uit siliconen en bakpapier. Gebruik aardewerk en metaal.

 

Voor-stoken

Onze pizza-oven staat buiten, in weer en wind.

Na een koude en natte periode is de oven soms moeilijk warm te krijgen - dit is te wijten aan vocht dat in de isolatie-materialen kruipt.

Het loont dan ook de moeite om de oven al eens warm te stoken een paar dagen vooraf.

 

Stoken

Begin met het verwijderen van de assen van je voorganger.

Zorg ervoor dat je zeker bent dat het vuur uit is en de assen niet meer warm zijn. Gebruik een borstel-met-steel, een handborstel en een vuilblik.

De ovenvloer kan eventueel gedweild worden: gebruik een propere dweil zonder detergent, en gebruik zo weinig mogelijk water.

De assen zijn een perfecte aanrijking voor je composthoop.

Stook het vuur met de deur open. Als je de deur toe doet is er niet genoeg zuurstof voor de verbranding. Lees de waarschuwing over flash-over nog eens.

Gebruik alleen droog, onbehandeld hout, Hout met hars erin, zoals den, is ongeschikt en ongezond. Es, els, wilg, beuk, eik, berk, druif, appel zijn allemaal Ok.

Zorg ervoor dat je hout niet te dik is. 2 à 3 cm dik is Ok. Het hout breng je, zoals alles wat je nodig hebt, zelf mee. Hout dat onder de oven ligt mag je gebruiken. Vul dan gewoon weer aan met hout dat je zelf mee brengt. 

Leg het hout in laagjes met voldoende ruimte voor zuurstof, leg bovendaan kleine houtjes of houtschilfers en steek het vuur bovenaan aan.

Start met een klein vuurtje. Bouw het vuur op. Stook mistens 1 uur.

Schuif het vuur opzij en naar achter. De ovenvloer kan met een borstel of een vochtige dweil proper gemaakt worden.

Let wel: de oven is warm en het vuur brandt - gebruik geen plastic borstel, gebruik geen plastic steeel, gebruik geen swiffer-doekjes.

 

Pizza bakken

Gebruik een pizza-schep om je pizza in en uit de oven te halen.

Het bakken gaat heel snel. Doe niet meer in de oven dan wat je aan kan.

De oven is niet overal even warm.

  • Om alles even gaar te krijgen moet je de pizza waarschijnlijk draaien.
  • Als het bakken te snel gaat schuif je de pizza naar een koeler stuk van de oven

 

Andere gerechten klaar maken

De pizza-oven kan ook gebruikt worden om andere gerechten klaar te maken.

De meeste gerechten hebben een lagere temperatuur nodig - je kan de oven minder warm stoken, of je kan de oven laten afkoelen na het pizza-bakken.